Recht op WW-uitkering bij vrijstelling van werk
Wanneer je tijdelijke contract afloopt en niet wordt verlengd, kun je in principe in aanmerking komen voor een WW-uitkering, mits je voldoet aan bepaalde voorwaarden. Het feit dat je werkgever je vrijstelt van werk voor de laatste weken van je contract doet hier niets aan af. Hieronder worden de relevante aspecten besproken:
Voorwaarden voor een WW-uitkering
- Verlies van werkuren: Je moet een substantieel aantal werkuren verliezen. Bij het niet verlengen van een tijdelijk contract is hier doorgaans aan voldaan.
- Beschikbaar voor werk: Je moet beschikbaar zijn voor nieuw werk en actief solliciteren.
- Aantal gewerkte weken: Je moet in de 36 weken voorafgaand aan je werkloosheid minstens 26 weken hebben gewerkt (de zogenaamde ‘wekeneis’).
Vrijstelling van werk
Als je werkgever je vrijstelt van werk voor de laatste weken van je contract, betekent dit dat je nog steeds in dienst bent en loon ontvangt, maar niet hoeft te werken. Dit heeft geen invloed op je recht op een WW-uitkering na het aflopen van je contract, zolang je aan de overige voorwaarden voldoet.
Conclusie
Je hebt dus recht op een WW-uitkering na het aflopen van je tijdelijke contract en de vrijstelling van werk, mits je aan de algemene voorwaarden voor een WW-uitkering voldoet. Het is raadzaam om een aanvraag voor de WW-uitkering tijdig in te dienen bij het UWV en daarbij alle benodigde informatie en documentatie te verstrekken.