Juridische aspecten van de ondertekening van een Vaststellingsovereenkomst (VSO)
Bij het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst (VSO) zijn er enkele juridische aspecten waarmee zowel de werkgever als de werknemer rekening moeten houden. Het is belangrijk dat beide partijen volledig op de hoogte zijn van hun rechten en verplichtingen voordat ze een dergelijke overeenkomst ondertekenen.
Wettelijke bedenktermijn
In Nederland is er een wettelijke bedenktermijn voor de werknemer bij het ondertekenen van een VSO. Deze bedenktermijn bedraagt 14 dagen na de schriftelijke overeenstemming. Binnen deze periode kan de werknemer zonder opgave van reden de overeenkomst ontbinden. De werkgever is verplicht om de werknemer schriftelijk te informeren over deze bedenktermijn. Indien dit niet gebeurt, wordt de bedenktermijn verlengd tot 21 dagen.
Tijd voor ondertekening
Er is geen specifieke wettelijke bepaling die aangeeft hoeveel tijd er mag verstrijken tussen het moment dat de werkgever de VSO ondertekent en het moment dat de werknemer dit doet. Het is echter gebruikelijk dat beide partijen enige tijd nemen om de overeenkomst zorgvuldig te overwegen. In de praktijk kan het variëren, maar 5 werkdagen is een redelijke termijn voor een werknemer om de VSO te overwegen, vooral als er behoefte is aan juridisch advies.
Advies aan werknemers
- Neem de tijd om de VSO grondig door te lezen.
- Overweeg om juridisch advies in te winnen om de voorwaarden van de VSO te begrijpen en om te beoordelen of deze eerlijk en redelijk zijn.
- Wees je bewust van de bedenktermijn en maak hier indien nodig gebruik van.
Mocht de werknemer meer tijd nodig hebben dan de 5 werkdagen die al zijn verstreken, dan kan dit in overleg met de werkgever worden besproken. Het is belangrijk dat beide partijen het eens zijn over de termijn voor ondertekening om latere geschillen te voorkomen.