Vaak bezit de werknemer over bedrijfseigendommen. Denk bijvoorbeeld aan een auto of laptop en mobiele telefoon. Vergeet ook niet voor de hand liggende eigendommen als sleutels en bedrijfskleding. Of de werknemer bepaalde bedrijfseigendommen van de werkgever moet inleveren of mag houden wordt duidelijk gemaakt in de vaststellingsovereenkomst.
Inleveren van bedrijfseigendommen
In de meeste gevallen moet de werknemer de bedrijfseigendommen in goede staat inleveren. Vaak zal dit zijn voor de afgesproken einddatum. Tot die tijd mag u gebruik maken van de bedrijfseigendommen.
Een verschil met ontslag op staande voet
Een wezenlijk verschil bij een ontslag op staande voet. Bij een ontslag op staande voet moet de werknemer de bedrijfseigendommen per direct inleveren bij de werkgever.
Aandachtspunt
Bent u opgeroepen om bij uw werkgever op gesprek te komen en wordt u een vaststellingsovereenkomst voorgelegd? Dit kan u overvallen. Nadat het gesprek is afgelopen gaat u naar huis.
Hoe moeilijk het ook is maar lever niet direct uw bedrijfseigendommen in. Op het moment dat u direct de eigendommen inlevert en niet beschikbaar bent voor werk, kan de werkgever dit opvatten als een bevestiging dat er sprake is van wederzijdse instemming met de beëindiging.
In de rechtspraak is een soortgelijk geval recentelijk behandeld. De uitspraak vindt u hier terug.
Maak schriftelijk afspraken
Bij het maken van schriftelijke afspraken over bedrijfseigendommen is het belangrijk om realistisch te zijn. Na jaren trouwe dienst is het denkbaar dat u bepaalde eigendommen als bedrijfskleding niet wilt inleveren. Ter herinnering wilt u graag de bedrijfskleding naar huis meenemen. Vaak zijn dergelijke verzoeken bespreekbaar met de werkgever. Het overnemen van eigendommen wordt schriftelijk vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst.
Geen bepaling is ook goed
Geen bepaling over bedrijfseigendommen in de vaststellingsovereenkomst is ook goed mogelijk. In het geval u een vaste kantoorplek heeft en geen gebruik maakt van een leaseauto is er weinig om in te leveren.
Werkgever stemt niet in
Gaat uw werkgever niet akkoord met het overnemen van bedrijfseigendommen? Dit kan een teleurstelling zijn. Probeer het gesprek aan te gaan met de werkgever. Geeft de werkgever niet thuis? Neem contact op met ons en wij bekijken graag met u wat mogelijk is. Laat uw contactgegevens achter via het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op. Dit kan door te bellen naar het nummer 088 1810 343.