Meteen naar de inhoud
VSO Beoordeling » Nieuws » Wat kunt u allemaal afspreken in een vaststellingsovereenkomst?

Wat kunt u allemaal afspreken in een vaststellingsovereenkomst?

    Wat kunt u allemaal afspreken in een vaststellingsovereenkomst?

    U heeft vast wel eens van het woord ‘vaststellingsovereenkomst’ gehoord. Ook wel vso (afgekort). Een ander woord is beëindigingsovereenkomst. In het arbeidsrecht gebruikt men de vso om een arbeidsovereenkomst (gedeeltelijk) te beëindigen. In het algemeen wordt de vso gebruikt om een einde te maken aan een geschil. Of juist om een geschil te voorkomen. Wij vertellen u alles over de vaststellingsovereenkomst en wat u hier zoal in kunt afspreken!

     

    Einde dienstverband

    De werkgever kan een werknemer een vso aanbieden. Dit doet de werkgever als deze de arbeidsrelatie met de werknemer wil eindigen. De werknemer kan hiermee instemmen. En de vso ondertekenen. Dan eindigt het arbeidscontract via ontslag met wederzijds goedvinden. Dat betekent dat zowel de werkgever als de werknemer willen dat het contract eindigt. Als de werknemer dit niet wil en niet tekent, kan de werkgever niet anders dan naar de kantonrechter stappen. 

    Stel u krijgt een vso aangeboden door uw werkgever. En u bent het er wel mee eens dat de arbeidsrelatie eindigt. Dan is het voor u wel heel belangrijk om te weten wat u allemaal kunt afspreken in de vso. U moet namelijk niet slechter af zijn met een vso. Een vaststellingsovereenkomst moet trouwens altijd schriftelijk! Een mondelinge overeenkomst is niet geldig. Wij leggen u uit wat u allemaal kunt afspreken en waar u om moet denken. 

    Finale kwijting

    Belangrijk onderdeel van een vso is de finale kwijting. Daarmee spreken u en de werkgever af om buiten de afspraken in de vso geen andere dingen van elkaar te vorderen. U en uw werkgever hebben recht op nakoming van de gemaakte afspraken, maar verder niet. Een vso is immers bedoeld om een geschil te beëindigen of te voorkomen. 

    Welke onderwerpen?

    Een vso kan afspraken bevatten over:

    • De opzegtermijn
    • Vrijstelling van werk
    • Een vergoeding van kosten voor juridische bijstand
    • Concurrentie- of relatiebeding 
    • Terugbetalen van eventuele studiekosten
    • Een regeling voor als de werknemer ziek wordt binnen 28 dagen nadat de arbeidsovereenkomst eindigt
    • Transitievergoeding 
    • Pensioen
    • Of de werknemer bepaalde zaken van werkgever mag houden, zoals laptop, bureau voor thuiswerken, etc.
    • Eindafrekening van vakantiedagen en dergelijke 
    • Geheimhouding 
    • En een (positief!) getuigschrift en referenties

    Zoals u ziet kan er nogal wat worden opgenomen in een vso. Het is raadzaam hulp van een advocaat te vragen. De advocaat kan u helpen bij het onderhandelen over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst en voor u controleren of u de vso veilig kunt ondertekenen. Hierover later meer. 

    Wij zullen een paar onderwerpen uit de lijst hierboven met u bespreken. 

    Concurrentie- en relatiebeding

    Staat er in uw arbeidsovereenkomst een concurrentie- of relatiebeding? Dan is dat niet meer geldig als er niks wordt afgesproken in de vso. Als u van deze bedingen af wilt, is het dus verstandig hier zelf niks over te melden. De werkgever heeft het meest aan deze bedingen, dus die moet er dan maar mee komen. Als de werkgever deze wil opnemen in de vso, is het belangrijk dat u hierover onderhandelt. Het is immers een overeenkomst waar uw handtekening ook onder moet komen te staan. Dan moet u wel achter de afspraken kunnen staan. Laat u niet zomaar afschepen!

    Transitievergoeding 

    Het is belangrijk dat u de verschillende methodes van berekening uitprobeert. Vaak valt de kantonrechtersformule bijvoorbeeld hoger uit. U kunt ook van de formule voor de transitievergoeding uitgaan en dan een hoger bedrag overeenkomen met uw werkgever. Als daar tenminste aanleiding voor is. Het is in ieder geval belangrijk uw verschillende opties na te gaan. Dan kunt u de best mogelijke keuze maken! Maar de werkgever moet natuurlijk wel akkoord gaan. Dit is ook het onderhandelingsspel. 

    Geheimhouding 

    Vaak spreken werkgever en werknemer in de vaststellingsovereenkomst af de afspraken in de vso geheim te houden. Dat geldt dan ook voor de aanleiding voor de vaststellingsovereenkomst. U spreekt dan dus af met uw werkgever dat u anderen niet vertelt over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Maar dat betekent ook dat uw werkgever anderen niet kan en mag vertellen over de redenen van uw ontslag bijvoorbeeld. U heeft dus beide baat bij de geheimhouding. Let er dus op dat de clausule zo is geschreven dat ook de werkgever anderen niks kan vertellen over uw ontslag of de inhoud van de vso. Of anders gezegd: de clausule moet zowel voor u als voor de werkgever gelden!

    WW-proof?

    Het is belangrijk dat uw vaststellingsovereenkomst WW-proof is. Met WW bedoelen wij de Werkloosheidswet-uitkering. Wat dit is en wanneer uw vso WW-proof is, leggen wij u graag uit in het artikel ‘Vaststellingsovereenkomst en WW’.

    Hulp nodig?

    Vraag of uw werkgever de door u te maken juridische kosten wil vergoeden, als dat niet al in de vaststellingsovereenkomst staat. Zo niet, laat dit daar dan ook in opnemen! Vaak geldt een vast bedrag van bijvoorbeeld € 500 of € 750. Dan kunt u een advocaat inschakelen om de inhoud van de vaststellingsovereenkomst te checken. En waar nodig wijzigingen door te laten voeren. Dan weet u zeker dat u de vso met een gerust hart kunt tekenen. Bel ons op … of vul het contactformulier in. Wij brengen u in contact met een ervaren arbeidsrechtadvocaat! 

    Meer te weten komen over overeenkomsten in het algemeen? Lees dan hier verder!

    Bel ons nu voor vrijblijvend advies: 088 - 1810 343

    X