Meteen naar de inhoud
VSO Beoordeling » Nieuws » Uitleg van een vaststellingsovereenkomst

Uitleg van een vaststellingsovereenkomst

    Uitleg van een vaststellingsovereenkomst

    Rechters buigen zich best vaak over de uitleg van een vaststellingsovereenkomst. In een zaak uit oktober 2020 verlengde de werkgever het arbeidscontract van werknemer niet. Zij kregen een daarna discussie over (onder andere) overuren. Werkgever en werknemer maakten afspraken die zij in een vaststellingsovereenkomst zetten. 

     

    Bedoeling vaststellingsovereenkomst

    Een vaststellingsovereenkomst is bedoeld om definitief een punt achter een geschil te zetten. Dat hadden werkgever en werknemer ook opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. De werknemer zegt dat de vaststellingsovereenkomst echter niet goed is uitgevoerd door de werkgever. Dit legt de werknemer voor aan de rechtbank en later aan het gerechtshof. 

    Geschillen 

    Het is vaker zo dat er later geschillen ontstaan over de vaststellingsovereenkomst. De rechter gaat dan kijken wat partijen ooit hebben bedoeld. Het gerechtshof kijkt in dit geval dus naar de uitleg van de vaststellingsovereenkomst. Door de rechtspraak is daarvoor iets ontwikkeld. Dit heet het Haviltex-criterium. De rechter beoordeelt:

    • Wat hebben partijen verklaard
    • Hoe hebben partijen zich gedragen 
    • Wat mochten partijen daaruit over en weer afleiden, en
    • Wat mochten partijen van elkaar verwachten. 

    In dit geval heeft de werknemer de stelplicht en bewijslast. Die is immers naar de rechter gegaan. En de werknemer zegt dat de vaststellingsovereenkomst niet goed is uitgevoerd. Dus zal de werknemer dit moeten onderbouwen. 

    Wil je meer weten over overeenkomsten? Lees dan hier verder over het contractenrecht!

    De uitleg 

    Als de rechter een vaststellingsovereenkomst uitlegt, hoe gaat hij of zij dan te werk? In deze zaak vraagt het gerechtshof zich het volgende af:

    • Wat is de inhoud/tekst van de vaststellingsovereenkomst?
    • Hebben partijen rechtsbijstand gehad van bijvoorbeeld een advocaat bij het opstellen van de vaststellingsovereenkomst?
    • Zijn er aanknopingspunten in de tekst van de vaststellingsovereenkomst voor het standpunt van de werknemer?
    • Hoe hebben partijen zich gedragen toen de vaststellingsovereenkomst werd uitgevoerd? Heeft de werknemer toen geklaagd?

    Het antwoord op deze vragen leidt het gerechtshof naar de conclusie dat de werknemer geen gelijk heeft. De werkgever heeft de vaststellingsovereenkomst wel goed uitgevoerd. Wilt u de uitspraak zelf lezen? Dat kan hier! https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHSHE:2020:3236&showbutton=true&keyword=vaststellingsovereenkomst 

    Hulp nodig?

    Zo ziet u maar. Ook al is de vaststellingsovereenkomst bedoeld om een einde te maken aan een geschil, achteraf kan er nog van alles over worden gezegd en geschreven. Wilt u weten of uw vaststellingsovereenkomst correct is nagekomen door de werkgever? Neem dan contact met ons op. Wij nemen het graag met u door. En koppelen u eventueel snel aan een advocaat die u kan helpen. Bel ons op … of vul het contactformulier in. 

    Bel ons nu voor vrijblijvend advies: 088 - 1810 343

    X