Juridische stappen bij ziekte tijdens een VSO
Wanneer u een vaststellingsovereenkomst (VSO) heeft getekend waarin is afgesproken dat uw dienstverband per 1 juli zal eindigen, maar u bent inmiddels ziek geworden, zijn er enkele juridische aspecten waarmee u rekening moet houden. Hieronder staan de stappen die u zou kunnen overwegen:
1. Ziekmelding
Zorg ervoor dat u zich formeel ziek meldt bij uw werkgever volgens de geldende procedures binnen uw organisatie.
2. Controleer de VSO op ziektebepalingen
Lees de VSO aandachtig door om te zien of er specifieke bepalingen zijn opgenomen met betrekking tot ziekte tijdens de opzegtermijn.
3. Overleg met uw werkgever
Bespreek uw situatie met uw werkgever. Mogelijk kunnen jullie in onderling overleg tot een oplossing komen, zoals uitstel van het einde van het dienstverband.
4. Raadpleeg een juridisch expert
Het is verstandig om een juridisch expert of arbeidsrechtadvocaat te raadplegen. Zij kunnen u adviseren over uw rechten en plichten en de mogelijkheden om de VSO aan te passen indien nodig.
5. Ziektewet en loondoorbetaling
Indien uw dienstverband per 1 juli eindigt en uw arbeidsovereenkomst niet wordt voortgezet, kan het zijn dat u recht heeft op een Ziektewetuitkering via het UWV. Uw werkgever is namelijk verplicht om uw loon door te betalen tijdens uw ziekte zolang uw dienstverband duurt.
6. Herziening van de VSO
Als de VSO geen rekening houdt met een situatie van ziekte, kan het mogelijk zijn om de overeenkomst te herzien of aan te vechten, afhankelijk van de omstandigheden en afspraken.
Het is belangrijk om snel te handelen en juridisch advies in te winnen om te voorkomen dat u zonder inkomen komt te zitten of andere nadelige gevolgen ondervindt.