Meteen naar de inhoud
VSO Beoordeling » Nieuws » Nakomen van vaststellingsovereenkomst

Nakomen van vaststellingsovereenkomst

    Nakomen van vaststellingsovereenkomst

    U denkt, nu de arbeidsovereenkomst is beëindigd met een vaststellingsovereenkomst (vso) heb ik er geen gedoe meer van. Dat is immers ook de bedoeling van een vso. Die gebruik je om een einde te maken aan een conflict. Maar u en uw ex-werkgever moeten vaak nog afspraken uitvoeren op basis van de vso. En dat kan problemen opleveren. 

    Uitleg van vso

    Over het uitvoeren, of nakomen, van de vaststellingsovereenkomst kan weer een nieuw geschil ontstaan. Op het moment van vastleggen lijken de afspraken wel helder. Maar later ontstaat er discussie over de vraag wat nou de bedoeling is. Dan is uitleg nodig van de vso. Lees hier meer over in ons nieuwsbericht over de uitleg van een vso!

    Het uitvoeren van de vso

    Maar er kan ook ruzie ontstaan als een van de partijen de vso niet (geheel) nakomt. In een zaak bij de kantonrechter te Haarlem was niet de vraag óf de ex-werkgever de vso moest nakomen. Dat stond vast, partijen hadden die immers gesloten. De verzoeker vroeg zich echter af of de ex-werkgever wel volledig had gedaan wat de vso voorschreef.  

    Voor de zaak bij de rechter kwam had de verzoeker al meerdere keren aangedrongen op een specificatie van betaalde bedragen. Die gaf de ex-werkgever maar niet. Dus die werd gesommeerd tot betaling over te gaan van het, naar verzoekers mening, achterstallige bedrag. De ex-werkgever kwam maar gedeeltelijk over de brug. En toen kwam de zaak bij de rechter. 

    Is dit te voorkomen?

    Om geschillen te voorkomen is het belangrijk te letten op de formulering van de afspraken. Dus wat spreekt u precies af? En hoe kunt u dit het beste verwoorden in de vso? Schrijf zoveel mogelijk uit. Maar dit zal helaas niet altijd voorkomen dat de ander zijn afspraken niet (helemaal) nakomt. Gelukkig ligt door de vso wel vast dat de ander zijn afspraken moet nakomen. Soms is dan echter een beetje extra druk noodzakelijk. Denk aan sommatiebrieven. Advocaten kunnen u hierin goed bijstaan. Vervolgens kunnen ze namens u naar de rechter mocht het nodig zijn. 

    En hoe liep het af?

    De kantonrechter oordeelde dat verzoeker gelijk had. De ex-werkgever was nog niet alles nagekomen. En moest een nabetaling doen. Maar door het niet nakomen van de vso moest de ex-werkgever ook een boete betalen aan de verzoeker. En vergeet niet de wettelijke rente! De ex-werkgever was gesommeerd te betalen. Zonder resultaat. Dan is iemand dus wettelijke rente verschuldigd. 

    Hulp nodig?Heeft u hulp nodig bij uw vso? Denk aan het controleren van de vso op WW-vriendelijkheid. Of het formuleren van de te maken afspraken. Ook als er een geschil is of dreigt over het nakomen van de vso kunt u een beroep doen op een advocaat. Onze advocaten staan u graag bij! Neem contact op en wij koppelen u aan een advocaat. Bel … of vul het contactformulier in.

    https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2020:9170&showbutton=true&keyword=vaststellingsovereenkomst

    Bel ons nu voor vrijblijvend advies: 088 - 1810 343

    X