Meteen naar de inhoud
VSO Beoordeling » Nieuws » Verstoorde arbeidsverhouding?

Verstoorde arbeidsverhouding?

    Verstoorde arbeidsverhouding?

    Uitspraak kantonrechter maart 2021

    Een werkneemster werkt al langere tijd voor een apotheek. Zij heeft een vast contract. Omdat haar werkzaamheden in de apotheek zelf vervielen, moest de werkneemster aan het werk in het sorteercentrum. De werkneemster meldt zich ziek in verband met nek- en schouderklachten. Enige tijd later volgt zij een opbouwschema om weer meer uren te gaan werken. Maar de werkgever biedt de werkneemster een vaststellingsovereenkomst aan. De werkgever wil tot een einde van het arbeidscontract komen. Daarop ontstaat een conflict. 

    Inhoud conflict 

    De werkgever stapt naar de kantonrechter. De arbeidsovereenkomst moet volgens de werkgever zo snel mogelijk worden beëindigd omdat er sprake is van verstoorde arbeidsverhoudingen. De werkneemster is het hiermee niet eens. De vaststellingsovereenkomst kwam voor haar als een totale verrassing. Er is nooit met haar gesproken over verslechterde arbeidsverhoudingen! Door de hele gang van zaken vindt de werkneemster ook dat de arbeidsverhouding niet kan blijven bestaan. Daarnaast stelt zij dat zij recht heeft op een transitievergoeding. 

    Vaststellingsovereenkomst 

    Een werkgever kan een vaststellingsovereenkomst aanbieden. Als de werknemer akkoord gaat, eindigt daarmee het dienstverband. Dit is een ontslag met wederzijds goedvinden. Omdat de werkneemster in dit geval niet akkoord ging, moest de werkgever het wel voorleggen aan de kantonrechter. De werkneemster had immers een vast contract. 

    Beoordeling

    De kantonrechter gaat er eens naar kijken. En ziet dat partijen het er op zich over eens zijn dat de arbeidsverhouding niet kan blijven bestaan. Bovendien zien partijen ook wel in dat herplaatsing geen mogelijkheid is en dat de werkgever een transitievergoeding moet betalen. De kantonrechter moet nog wel bekijken of er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Als dat zo is, heeft de werkneemster recht op een billijke vergoeding naast de transitievergoeding. 

    Ernstig verwijtbaar handelen

    Een rechter zal niet snel oordelen dat een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Er geldt namelijk een hoge drempel. Maar in deze zaak oordeelt de kantonrechter dat er inderdaad sprake is van ernstig verwijtbaar handelen. De werkgever heeft namelijk in het geheel niet aangetoond dat er sprake was van een moeizame arbeidsrelatie. 

    De kantonrechter is het met werkneemster eens dat haar vanuit het niets opeens een vaststellingsovereenkomst is aangeboden. Zonder dat de werkgever een reden gaf voor het aanbieden van die vaststellingsovereenkomst. De werkgever heeft een verstoorde relatie veroorzaakt met dit handelen. De werkneemster heeft recht op een billijke vergoeding. En zij zal een transitievergoeding ontvangen!

    Eind goed al goed 

    Zo loopt het voor de werkneemster dus goed af. Wilt u ook rechtsbijstand van een ervaren arbeidsrechtadvocaat? Neem dan snel contact op. Bel ons op … of vul het contactformulier in! Wij koppelen u graag aan een arbeidsrechtadvocaat. 

    https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2021:1066&showbutton=true&keyword=transitievergoeding+vaststellingsovereenkomst

    Bel ons nu voor vrijblijvend advies: 088 - 1810 343

    X